Hvad er en influencer?

Hvad er en influencer?

UP agency > Blog > Hvad er en influencer?

Det går stærkt i markedsføringens verden, og det kan være svært at følge med, hvis man kigger væk et øjeblik. Et af de vigtigste punkter at kende til, når man taler om influencer marketing er:

 

Hvad er en influencer?
Det er ikke et let spørgsmål at besvare, da influencers findes i mange forskellige former og størrelser. De har dog én ting tilfælles, og det er, at de har samlet en mængde følgere på deres sociale medieplatforme, der er interessante for virksomheder for at nå deres målgruppe. En influencer er altså en person med et vist antal følgere, der kan overtale og påvirke følgernes købsbeslutninger på baggrund af influencerens viden om et produkt eller en tjeneste.
For at få et bedre overblik over, hvilke typer af influencers der findes, har vi her opstillet vores definitioner samt fordele og ulemper ved hver kategori. Den her viden skal man inkorporere i sin strategi.

 

Mikro-influencers
En person med mellem 1.000 til 7.500 følgere på sin Instagramprofil, betragtes som en mikro-influencer. Vi bruger Instagram til at se, hvor mange følgere en person har, og hvordan den generelle præstation er, da Instagram giver et hurtigt og realistisk billede af deres popularitet størrelse og begrundelse. Følgerne her er typisk loyale og engageret i, hvad der postes, hvilket også betyder, at der kan forventes en høj engagement rate. Det kan være den populære pige fra skolen, den bedste fodboldspiller på holdet eller en anden, der gerne deler ærlige historier om sit liv. Arbejdet med mikro-influencers består i at motivere dem med produkter eller tjenester – ikke penge – hvilket gør dem interessante for mærker, der ønsker at teste, hvad influencer marketing er, og som ikke har råd til en større kampagne. Derudover er de fantastiske til at skabe en kontinuerlighed af aktualitet og synlighed, så brandet kører en ‘always on’ strategy. Selvom de er nye i gamet, er mange af dem dygtige til at tage billeder i høj kvalitet, der kan være med til give din virksomhed opmærksomhed og succes. Ulempen er, at de ikke lever af deres rolle som influencer. Men det menes, at der er meget manuelt arbejde forbundet med mikro-influencers. Både i forhold til at præsentere en kampagne men også i forhold til at måle på dens resultat. Hertil kommer arbejdsbyrden i at levere produkter.

 

Makro-influencers
Med et større antal af følgere kommer makro-influencerne. Vores definition af dem er, at de har mellem 7.500-100.000 følgere på Instagram. Der er en chance for, at deres engagement rate er lavere end mikro-influencernes, men på grund af deres større følgerskare, er rækkevidden ligeledes bredere. Det betyder mere eksponering af dit brand, hvilket giver mere opmærksomhed til det produkt eller den service, du ønsker at promovere. Makro-influencers er ligesom du og jeg, de er bare lidt sejere grundet en særlig hobby inden for blandt andet mode, mad eller rejser. En masse makro-influencers er begyndt at leve af influencer-kampagner og samarbejder, hvilket betyder, at det er vigtigt at vælge en person, der passer ind i dit brand univers for at bevare troværdigheden. Men endnu vigtigere er det at i som brand passer ind i det fællesskab, de har skabt på deres sociale mediekanaler.

 

Mega-influencers
Kan de virkelig blive større, tænker du? Og ja, det kan de. Disse mega-influencers har mere end 100.000 følgere på deres sociale medieplatforme, og det er dem, du leder efter, hvis du gerne vil have de helt store kanoner. Når du arbejder med en mega-influencer, vil rækkevidden højst sandsynligt være høj, men der er sandsynlighed for en lavere engagement rate, fordi der er mange flere at skulle engagere. Mega-influencerne er typiske berømte personer, der er kendt fra anden gøren end deres rolle som influencer. Det kan være sangere, tv-personligheder, værter eller lignende. Deres ansigter vækker en øjeblikkelig nysgerrighed hos forbrugeren, og den rette mega-influencer kan give et øjeblikkeligt kvalitetsstempel til din kampagne. Disse mega-influencers er noget dyre at arbejde sammen med, hvorfor virksomheden gør klogt i at dykke ned i forskellige datapunkter for at sammenligne dem med antallet af makro-influencers, man kan få for samme budget. Dertil kommer selvfølgelig en vurdering af look-and-feel og lignende.

 

Definitionen af de tre grupper er forholdsvis generaliserende, for der er naturligvis afstikkere i hver gruppe, der gør en undtagelse. Ikke desto mindre er forskellen essentielt i ens strategi, når der skal træffes beslutninger om samarbejdspartnere. Vi plejer at tilgå det med denne tankegang: “Mega-influencerne vil starte ringene i vandet, makro-influencerne vil få dem til at sprede sig og mikro-influencerne vil holde dem i live”. Det sker forholdsvis ofte, det ikke er sådan, vi ender, MEN det afhænger igen af især budget, produkttype og KPI’er. Sørg for at vær kritisk, når du arbejder med influencere og udfordre deres priser, men husk samtidig at respektere deres hårde arbejde. De kender trods alt deres følgere bedst.
Et sidste råd vil være, at vi, ligesom enhver anden markedsføring, opererer med en tunnel, hvor forbrugeren skal se et produkt mindst 5-7 gange. Det er vigtigt at have i tankerne, når du skal lave en influencerkampagne, hvis du gerne vil se resultater.